MEJÄ-koe

MEJÄssä on kaksi luokkaa: avoin luokka ja voittajaluokka. Avoimen luokan jälki on 900 metriä pitkä, siinä on kolme osuutta ja kulmissa on makaukset. Voittajaluokan jälki on pituudeltaan 1200 metriä ja osuuksia on neljä. Makaukset sijaitsevat suorilla osuuksilla ja yksi kulmista on katkokulma.

Anu Brunila-Kovanen

MEJÄ-koe on varsin aikaa vievä laji ja siihen saa yleensä varata kaksi kokonaista päivää. Tavallisessa kokeessa jäljet tehdään talkoilla koetta edeltävänä päivänä ja myös koepäivä on yleensä pitkä. Joitakin valmisjälkikokeita järjestetään myös, mutta MEJÄän kuuluu olennaisena asiana se, että osallistujat tekevät myös koejäljet.

Jälkientekopäivänä jäljet tehdään pareittain ja kokeneet harrastajat neuvovat ja opettavat uusia ja aloittelevia mejäilijöitä. Monesti parhaan käsityksen kokeesta saa, kun lähtee ihan vain talkoilemaan kokeeseen ilman koiraa. Näin pääsee näkemään jälkien tekemisen ja kokeen kulun ilman että tarvitsee jännittää omaa ja koiran suoritusta.

Koeaamuna ilmoittautumisen yhteydessä tarkastetaan koirien paperit ja hoidetaan maksut. Koe alkaa ylituomarin puhuttelulla, jossa kaikkien osallistujien tulee olla läsnä. Siinä tuomari kertoo säännöistä ja antaa ohjeita koiranohjaajille. Puhuttelu kannattaa kuunnella tarkasti. Sen jälkeen arvotaan jäljet koirille, suoritetaan laukauksensietotesti ja ensimmäiset koirakot lähtevät metsään. 

Koepäivä kestää monta tuntia ja sen päätteeksi kokoonnutaan yhdessä kuuntelemaan kaikkien koirien koesuoritukset. Toisten koirien suorituksia kuunnellessa voi hyvin kuvitella, kuinka metsässä on kuljettu ja mitä kaikkea siellä on koettu. MEJÄ-väki iloitsee aina kaikkien onnistumisista ja myötäelää muiden mukana. MEJÄ-henki on käsite, joka kannustaa ja rohkaisee kaikkia uskaltamaan ja osallistumaan.

Avoimesta luokasta täytyy saada kaksi ykköstulosta (AVO1) päästäkseen voittajaluokkaan. Voittajaluokkaan osallistuvalla koiralla täytyy olla lisäksi näyttelypalkinto. Kolmella voittajaluokan ykköstuloksella (VOI1) koira saavuttaa jälkivalionarvon JVA, kunhan sillä on myös vähintään 15 kk iässä saatu vähintään H näyttelystä.

Tietoa MEJÄ-kokeesta kuten säännöt, ohjeita, ilmoittautumislomake ym. löytyy runsaasti osoitteesta meja.fi.

Flatti jäljellä, suoritusta seuraamassa tuomari ja opastaja Markku Kastepohja
Suomen sileäkarvaiset noutajat ry järjestää kaikkien rotujen 
MEJÄn Suomenmestruuskokeen 20.-21.9.2025. 
Linkki SM-MEJÄ 2025 -nettisivulle