MEJÄn harjoittelu
Verijäljen harjoittelun voi aloittaa minkä ikäisen koiran kanssa vaan. Pienille pennuille tehdään pieni jälki ja iän ja kokemuksen karttuessa matkaa ja tapahtumia voi lisätä. Jäljestyksen voi aivan hyvin aloittaa myös varttuneemman koiran kanssa. Jälki tehdään rauhalliseen metsämaastoon ja ensimmäisten jälkien olisi hyvä olla melko helppokulkuisessa paikassa. Jäljen tekemiseen tarvitaan naudan tai hirvieläimen verta 1–2 dl, sieneksi vaahtomuovin palanen (noin nyrkin kokoinen), pari metriä narua, muovipussi sekä merkkejä kuten kreppinauhaa tai pyykkipoikia. Aluksi jäljestä kannattaa tehdä melko lyhyt, 40–60 metriä riittää hyvin veren hajun tutustumiseen.
Tee jälki näin: Siirry tieltä muutama metri metsän puolelle. Merkitse kohta niin, että näet sen myöhemmin, kun tuot koiran lähtöön. Potki maahan 30 cm x 30 cm kokoinen läntti eli alkumakaus. Tiputa naruun sidottu ja etukäteen kasteltu sieni makaukselle. Kaada verta sieneen niin että sitä on sen joka puolella. Pirskottele verta myös ympäri makausta. Lähde kävelemään tiestä poispäin vetäen sientä narussa perässäsi. Merkitse reitti niin että tiedät sen kulun koiran jäljestäessä. Kulje vähän matkaa ja tee maahan makaus samalla tavalla kuin alkumakauskin. Lisää taas verta sieneen ja makaukselle, käänny 90 astetta ja jatka matkaa. Päätä jälki lähelle tietä. Lopussa potki maahan taas makaus ja poimi verisieni muovipussiin. Merkitse kohta ja palaa tielle. Näin jäljestä tulee A-kirjaimen mallinen.
Kun jälki on vanhentunut tunnista muutamaan tuntiin, on koiran vuoro päästä metsään. Jäljestäessä koiralla on yllään valjaat tai leveä kuristamaton panta sekä kuusi metriä pitkä jälkiliina. Ennen jäljestyksen alkua käy viemässä loppumakaukselle kaato. Kokeissa kaatoina käytetään hirvieläimen sorkkaa, mutta harjoitellessa loppupalkintona voi käyttää vaikka ruokakuppia, lelua, damia tms. mistä koira pitää ja innostuu.
Vie koira lyhyellä liinalla alkumakaukselle ja anna sen haistella sitä rauhassa. Useimmiten koira lähtee uteliaisuuttaan seuraamaan hajua itsenäisesti. Koira voi myös arastella uutta hajua, tällöin anna sen rauhassa tottua hajuun, kehu ja rohkaise koiraa ja johdata sitä rauhallisesti eteenpäin. Kun pääsette makaukselle, kehu koiraa, kun se nuuskii sitä. Ja kun lopuksi pääsette kaadolle, laittakaa juhlat pystyyn onnistuneen suorituksen merkiksi!
Harjoitusten edetessä jälkeä voi vaikeuttaa vanhentamalla sitä muutamalla tunnilla. Sitten aja jälki vasta seuraavana päivänä. Matkaa kannattaa alkaa pidentää, tehdä siihen lisää makauksia ja kulmia sekä pieniä verettömiä osuuksia eli katkoja. Tee jälkiä myös erityyppisiin maastoihin: tiheään metsään, erilaisiin pohjiin kuten suopursuun, varvikkoon, jäkälikköön ym. Hyödynnä myös erilaiset säätilat kuten sateet ja tuulet. Muista pyrkiä siihen, että koira saa aina onnistuneen kokemuksen ja että teillä molemmilla on hauskaa yhdessä.
Parhaiten pääset harjoittelussa alkuun, kun pyydät jonkun lajia tuntevan mukaan ensimmäisellä kerralla sekä tekemään jälkeä että opastamaan myös koiran kanssa liikkumisen. Myös useat yhdistykset järjestävät varsinkin keväisin MEJÄ-kursseja, joissa käydään läpi teoriatietoa sekä pidetään käytännön harjoituksia.