Kuinka aloittaa näyttelyharrastus?
Miten aloittaa koiran kanssa näyttelyharrastus?
Ensin on hyvä itse käydä joissakin näyttelyissä katsomassa, että mitä siellä näyttelyssä oikeasti tehdään. Noutajarotuja esitetään eri tavoilla, toiset vapaasti ja toiset asetellen. Muilta näyttelyharrastajilta voi kysellä vinkkejä oman koiran esittämiseen.
Pennun kanssa on hyvä jo pienestä pitäen ruveta harjoittelemaan näyttelyseisomista. Pennusta asti on myös hyvä totutella mm. hampaiden katsomiseen ja uroksilla kivesten tarkistukseen. Kun hihnassa kulkeminen on jo hallussa, niin voi ruveta treenaamaan näyttelyhihnassa kulkemista. Näyttelyhihna on yleensä ohuempi kuin tavallinen hihna ja tavallisesti myös melko samanvärinen kuin koira on.
Usein oman alueen jäsenyhdistykset järjestävät näyttelytreenejä, joista saat hyviä vinkkejä oman koirasi ja juuri oman rotusi esittämiseen. Siellä myös huomaa mikä osa-alue kaipaa vielä treeniä.
Match Showssa (kaikille koiraroduille tarkoitettu epävirallinen näyttely, joissa on omat sääntönsä) on hyvä harjoitella oman koiran esittämistä, ja itselle se on myös oikein hyvää kehätreeniä. Siellä saa arvokasta kokemusta siitä ns. näyttelyfiiliksestä.
Näyttelyyn ilmoittautuminen
Näyttelyistä ilmoitetaan Kennelliiton tapahtumakalenterissa, Koiramme-lehdessä sekä näyttelyn järjestävän yhdistyksen lehdessä ja yhdistyksen kotisivuilla. Näyttelyihin ilmoittaudutaan Kennelliiton virallisella ilmoittautumislomakkeella sähköisesti internetissä.
Ilmoittautumislomake ja näyttelysäännöt löytyvät Kennelliiton sivuilta. Näyttelysääntöihin kannattaa tutustua, niissä on paljon tarvittavia ja selventäviä tietoja. Myös rokotusmääräyksiin on hyvä tutustusta ennen ilmoittautumista.
Noin viikkoa ennen näyttelyä sähköpostiin kilahtaa koiran numerolappu ja muuta infoa näyttelystä. Näyttelypaikalle tulee saapua viimeistään tuntia ennen oman rodun arvostelua. Rokotusten ja tunnistusmerkinnän tarkastus suoritetaan ennen kuin pääsee näyttelyalueelle, mutta nykyään on käytössä myös pistokokeita.
Kehäsihteeri avustaa tarvittaessa kehässä, tuomaria ei saa puhutella. Jokainen koira saa kirjallisen arvostelun kirjoittavalta kehäsihteeriltä, kun koiran kilpailu on päättynyt.
Palkintoja ei ole jaettu etukäteen!
Näyttelyyn mennessä ei koskaan tiedä, minkä tuloksen koira sinä päivänä tulee saamaan. Kaikilla näytteilleasettajilla ei ole sama päämäärä; esimerkiksi toiset yrittävät saada tarvittavaa näyttelytulosta jonkin muun lajin valioarvoa varten, toisille taas näyttelyt ovat se pääharrastus ja tulostavoitteet myös sen mukaiset.
On hyvä muistaa, että koira tekee parhaansa ja sitä tulee kiittää sen suorituksesta, tuloksesta riippumatta. Iloinen mieli on kaiken A ja O!
Näyttelyn tunnelmaan voit tutustua tarkastelemalla Suomen sileäkarvaiset noutajat ry erikoisnäyttelyn kuvien kautta.
Valioituminen
Koiran on mahdollista saavuttaa Suomen muotovalion arvo (FI MVA), johon se tarvitsee kolme sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta. Yksi serteistä täytyy olla saatu yli kaksivuotiaana. Tämän lisäksi noutajalla tulee olla myös hyväksytysti suoritettu noutajien taipumuskoe.
Kansainvälisen muotovalion (C.I.B.) arvon saavuttaakseen koiralla tulee olla kaksi kansainvälisestä näyttelystä saatua CACIB:ia kahdesta eri maasta sekä rodunomaisista kokeista vähintään hyväksytty noutajien taipumuskoe. Koira voi saavuttaa myös kansainvälisen näyttelyvalion (C.I.E.) tittelin pelkillä näyttelytuloksilla, mutta tuolloin CACIB:eja on oltava kasassa neljä kolmesta eri maasta. Molemmissa titteleissä ensimmäisen ja viimeisen CACIB:in välillä täytyy olla vähintään yksi vuosi ja yksi päivä.