Tottelevaisuuskoe (TOKO)
Tottelevaisuuskokeen eli tokon tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tottelevaisuutta voi harrastaa usealla eri tavalla. Tärkein ja yleisin tapa harrastaa tokoa on opettaa koiralle perustottelevaisuutta. Perustottelevaisuus kuuluu kaikille koirille ja luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle. Kilpailutottelevaisuudessa kyse on toko-kokeisiin tähtäävästä tottelevaisuuskoulutuksesta. Myös palveluskoirakokeissa on mukana tottelevaisuusosio.
Toko-kokeessa koirakon yhteistyötä ja koulutuksen onnistumista arvioidaan koirakon suorittaessa erilaisia tehtäviä. Kokeessa on neljä luokkaa: alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka.
Kokeeseen saavat osallistua kaikki tunnistusmerkityt ja Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotetut 10 kk täyttäneet koirat. Erikoisvoittajaluokkaan saavat osallistua 15 kk täyttäneet koirat. Erikoisvoittajaluokka voi olla myös kansainvälinen koe. Koira saa siirtyä luokasta toiseen yhden 1-palkinnon saatuaan ja sen pitää siirtyä kolmannen 1-palkinnon jälkeen.
Toko-koulutuksen pohjana on koiran palkitseminen ja motivoiminen sekä kontakti ohjaajaan, joita kannattaa vahvistaa heti pennun kanssa. Yleisiä opetettavia asioita ovat perusasennossa ohjaajan vierellä istuminen, seuraaminen, pysähtymiset liikkeessä, luoksetulo, noutaminen, hyppääminen ja paikallaolo. Mitä ylemmäksi toko-kokeiden luokissa edetään, sitä enemmän mukaan tulee koiran työskentelyä kauempana ohjaajasta sekä temppumaisia liikkeitä, esim. ohjattu noutaminen tai kartioiden kiertämistä. Tokon harjoittelu lisää koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä, vahvistaa kontaktia, opettaa koiralle itsehillintää ja malttia.
Lähde ja lisätietoja: Suomen Kennelliitto